Sommerferie med bilen som rejsemakker

21. juni 2024 00.00
Læs SOS Internationals bedste råd til at gøre bilferien til en succes.

Rigtig mange danskere foretrækker en sommerferie, der begynder med, at familien sætter sig ind i bilen. Sidste år hjalp SOS International ca. 7.500 danskere med assistance til vejhjælp på ferien i udlandet i løbet af skolernes sommerferie.

- Det bedste råd, vi har til alle de danskere, der vælger kør selv-ferie er, at forberedelse kan gøre hele forskellen. Når vi kigger i statistikken, er det ikke færdselsuheld, man skal frygte. En lang køretur ned igennem Europa med bagage og passagerer på bagsædet belaster bilen. Man kan minimere risikoen for nedbrud ved at sørge for, at bilen er i god form, siger Anette Bjørn Juncher, der er alarmcentralchef hos SOS International.

Den bedste måde at forebygge nedbrud på ferien er at give bilen et eftersyn på et værksted i god tid før afgang.

Omtrent hver anden gang SOS International hjælper danskere med vejhjælp i udlandet, skal årsagen til nedbruddet nemlig findes i mekaniske skader, altså problemer med kobling, gear og motor. Den slags kan i mange tilfælde forebygges ved at ofre et værkstedbesøg til bilen.

- Det kan betale sig at køre bilen omkring et værksted hjemme, før man kører sydpå. Man skal huske, at højsæsonen også betyder travlhed på værkstederne rundt om i Europa. Derfor kan det være svært at få bilen repareret på rejsen, siger Anette Bjørn Juncher.

Særligt for elbiler
Hvis sommerferien er den første længere tur i elbil, har SOS International et par gode tips, der kan spare jer for ærgrelser.

Først og fremmest anbefales det på forhånd at planlægge ruten ud fra de lademuligheder, der findes. SOS International anbefaler, at man aldrig kører helt tør for strøm:

- Man gør klogt i at lade op, før bilen kører helt tør for strøm. Det kan være at den planlagte ladestation er ude af drift, så man skal køre længere end planlagt, Siger Anette Bjørn Juncher.

SOS International gør også opmærksom på, at elbiler ikke er lige så udbredte syd for grænsen som i de nordiske lande. Det kan betyde, at der være længere ventetid på værkstederne. Og skulle man få behov for en udlejningsbil som erstatning, kan man ikke forvente, at det kan lade sig gøre at skaffe en elbil fra udlejningsfirmaerne.

Vær forberedt på ekstra trafik i år
Tyskland er det største skadeland for danske bilister, der kører til udlandet, og i år afholdes der EM i fodbold i en række tyske byer i perioden 14. juni til 14. juli.

UEFA advarer om tæt trafik i og omkring de byer, hvor der er kampe i perioden, så det er en god ide at planlægge ruten grundigt og sørge for at være udhvilet.

SOS Internationals tekniske supportteam har disse anbefalinger før bilferien:

Særligt for elbiler:

  • Få tjekket kølervæskeniveau på højvoltsbatteri
  • Sørg for at have forskellige lademuligheder via apps
  • Tjek, hvor nødudløseren til ladekablet sidder (skal bruges, hvis ladehåndtaget sider fast efter en opladning)

Pak bilen med omtanke og fokus på sikkerheden: 

  • Tunge tasker nederst og længst fremme i bagagerummet
  • Sørg for godt udsyn fra chaufførens plads
  • Husk en ekstra bilnøgle