- Alle skal bruge deres sunde fornuft nytårsaften og være OBS både på egen og på andres adfærd. Især forældre bør holde godt øje med egne børn, men også med andres børn. Sådan undgår man bedst, at ingen kommer til skade med fyrværkeri, siger konsulent Anja Lintrup Sørensen fra Forsikringsoplysningen.
- Der er ingen vej udenom. Alle, der fyrer fyrværkeri af, og alle børn bør have sikkerhedsbriller på – også selvom de kun ser på. Nytårsbatterier skal kunne stå sikkert, fx på en flise, og raketter skal man altid sætte i en særlig affyringsholder, råder Anja Lintrup Sørensen.
Raketter er hovedsynderen og den største skadevolder med ansvar for næsten halvdelen af skaderne. På de næste pladser kommer nytårsbatterier og ulovligt fyrværkeri.
Mange mangler ulykkesforsikringen
Selvom det ikke kan gøre skaden god igen, så er det en god ide i det mindste at have forsikringerne i orden, hvis uheldet er ude nytårsaften.
- Det gælder, både hvis man selv kommer til skade, og hvis man kommer til at gøre skade på andre eller deres ting, siger Anja Lintrup Sørensen.
- Ulykkesforsikringen og indboforsikringen er de vigtigste forsikringer.
Sådan dækker forsikringen, hvis du kommer til skade
Der er flere situationer, hvor forsikringerne ikke dækker i forbindelse med fyrværkeri. Det er især i forbindelse med tankeløs opførsel, ulovligt fyrværkeri og for meget alkohol.
Man får ingen erstatning, hvis man kommer til skade ved tankeløs håndtering af fyrværkeriet - fx holder en tændt raket i hånden. Det samme gælder, hvis man fyrer ulovligt eller hjemmelavet fyrværkeri af.
Forsikringen siger også stop, hvis skaden sker, fordi man er fuld. Lad andre om at fyre af i den situation.